ЗАВРШЕНИ РАДОВИ НА АМБУЛАНТИ

ПАНЧЕВО, 28. јануар 2016. (ТВ Панчево) – У Качареву је свечано отворена реконструисана здравствена амбуланта. Вредност радова, који су трајали неколико месеци је 12 милиона динара. Качаревци су добили модерну амбуланту, која много значи како мештанима тако и здравственим радницима.
После неколико месеци у Качареву је завршена замена спољне столарије и подних облога, молерско фарбарски радови и радови у санитарним чворовима. Вредност посла је 12 милиона динара, а Качаревци су добили стару нову модерну амбуланту, у којој се лечи шест хиљада мештана. Значај амбуланте за село је огроман.
– Заиста нам значи много, имајући у виду један део који није можда специфичан за остала насељена места, а то је сарадња Дома здравља, односно амбуланте, са широм друштвеном заједницом. Овде је највише учествовао Град са својим средствима, али је овде и само грађанство и Скупштина Месне заједнице заједно са школом, врло активна у спровођењу активности. Било је и доста донатора који су помагали да ова амбуланта функционише у неким лошијим условима него што су сад. У сваком случају, то нам је јако битно, јер ће Качаревци имати много боље услове да остварују своја права из области примарне здравствене заштите. Ја им желим у сваком случају добро здравље, и да не користе услуге Дома здравља, али ко буде морао да их користи, сада ће бити много пријатније и у много бољим условима – рекао је градоначелник Панчева Саша Павлов.
– Мени је драго зато што смо још од 2013. године, од када учествујемо у креирању буџета, покушавали да ову амбуланту доведемо у садашње стање, и да људи имају нормалне услове за лечење у овој амбуланти, и за рад у амбуланти. Међутим, због одређених околности, нисмо успели да до 2015. године ту битку и добијемо, и онда смо у креирању плана буџета за 2015. годину добили средства. Урадили смо је на опште задовољство, пре свега становника Качарева, потом и нас који радимо у здравству да имамо нормалне услове какви и приличе 21. веку за рад у здравственим установама – рекао је директор Дома здравља, доктор Слободан Овука.
После четири деценије први пут су извршени озбиљнији послови на качаревачкој амбуланти. Амбуланта у којој се Качаревци и Качаревке лече много значи како селу, тако и мештанима. Посао је обављен квалитетно.
– Данас је велики дан за Качаревце, јер смо после неколико месеци ушли поново у просторије реновиране амбуланте. Качаревци ће успети да осете бољитак здравствених услуга, и тиме наше место добија једну велелепну здравствену станицу – казао је председник Скупштине Месне заједнице Качарево, Бранко Бокун.
– Извођач је уведен у посао у току октобра, радови су завршени 22. јануара. Вредност ове инвестиције је 12 милиона динара са ПДВ-ом. Замењена је у потпуности дрвена спољна столарија, новом ПВЦ и алуминијумском столаријом, постављени су комарници, венецијанери. Спроведени су термомашински радови, који су подразумевали комплетну замену дотрајалих грејних тела и вентилатора – објаснила је Маја Витман, директорка Дирекције за изградњу и уређење Панчева.
Медицинским радницама реконструкција амбуланте доноси лепше дане и боље услове рада.
– Наша амбуланта обавља послове примарне здравствене заштите. Имамо четири запослена лекара и десет медицинских сестара. Пружамо комплетну примарну здравствену заштиту одраслим пацијентима и деци. Имамо више од 6 хиљада картона, и захвалила бих се свима који су допринели да Качаревци имају овако лепу здравствену станицу, а наша је обавеза да још боље и још више радимо – истакла је Валерија Рајковић, руководилац Амбуланте.
– Значи нам много. Разлика је огромна и видљива. Зидови су реновирани, фасада, водоводне и канализационе цеви. Сада је много лепше и пријатније, и пацијентима ће бити пријатније. Биће топлије, јер је замењена сва столарија, и више не дува око прозора. Биће много пријатније и пацијентима и нама, рекла је Тијана Стојшић.
– Јако је велика разлика. Све се то реновирало. Оно што годинама није радило. Много нам значи, топлије нам је, све је ново, каже Тамара Грчевски.

Сви услови за добар рад здравствених радника су испуњени у качаревачкој амбуланти. Лекари и медицинске сестре обећавају да у наредном периоду неће бити гужви, већ да ће се прегледи заказивати.