Додељена признања вишеструким даваоцима крви

На свечаности поводом доделе признања вишеструким даваоцима крви, која је одржана у понедељак, 30. новембра у Културном центру Панчева, уручене су награде и одата захавалност свим даваоцима, сарадницима и волонтерима, као и онима који су организовали редовне и ванредне акције добровољног давања крви у протеклих годину дана. Свечаност је организовао Црвени крст и Служба за трансфузију Опште болнице Панчево уз подршку Града Панчева.

Додела признања најхуманијима међу нама, организована је по четврти пут, као и увек у месецу новембру када и Град Панчево обележава Дан града.

“Повод је леп и веома значајан. По четврти пут на овакав начин, у време обележавања празника, имамо прилику да угостимо, да се захвалимо и честитамо вишеструким даваоцима крви којих на овој свечаности има око две стотине. Признања ће вечерас добити добровољни даваоци који су крв дали 35 и 50 пута, а она посебна ће добити рекордери који су крв дали 75, којих има двадесет и шесторица њих који су крв дали 100 пута”, рекла је др Јелена Пешић, начелница Службе за трансфузију крви Опште болнице Панчево.

Она се посебно захвалила медијима, сарадницима из разних организација, удружењима, појединцима и школама који су омогућили да болница несметано ради и истакла да су начела по којима Трансфузија ради најбоља начела која постоје, а то су добровољно, неплаћено и анонимно давалаштво крви.

Гостима се обратио и др Милан Ковијанић, председник Црвеног Крста Панчево и члан управног одбора Црвеног Крста Србије, који је рекао да се Црвени Крст већ годинама заједно са Службом за трансфузију крви бави питањима добровољног давалаштва крви. Он је објаснио да је задатак Црвеног Крста је да промовише и да мотивише људе да добровољно дају крв, а да само сакупљање, обраду и дистрибуцију крви ради искључиво Служба за трансфузију Опште болнице Панчево.

“С обзиром да сам више година на овој функцији, ризикујем да ћу поновити нешто што сам већ рекао, али морам да кажем да у ова не баш тако лепа времена, када се све, нажалост, купује и продаје, неко без икакве надокнаде, добровољно, неком анонимном поклања своју крв. У Панчеву је то заиста дугогодишња традиција и можемо да са похвалимо да смо на врху листе средина по броју људи који добровољно дају крв.”

Др Ковијанић је додао да се добровољно давање крви увек повезује с операцијама и великим несрећама када је неопходан велики број јединица крви, али да је важно схватити да у данашње време када је медицина изузетно напредовала постоје продукти крви који су неопходни за лечење великог броја болести, па самим тим добровољно давалаштво има много већи значај.

Своје мотиве за овако хуманим чином као што је добровољно давање крви поделили су за портал 013инфо даваоци који су крв дали 35 и 50 пута.

„Први пут сам дао крв у средњој школи, па ми је то остала као нека добра навика. До сада сам дао крв 36 пута. Оно што ме мотивише је сазање да је крв некоме потребна. Често добијамо и личне позиве, да крв дајемо наменски за неке људе који имају тешке болести. Мене тај чин ништа не кошта, а некоме значи пуно, значи му живот!“, рекао је Иван Младеновић.

Професор физичког васпитања Маријан Лукић, примио је захвалницу за 35 добровољних давања крви. „До сада сам крв дао 40 пута, а редовно сам почео од 2002. године, када сам почео да радим у Медицинцкој школи „Стевица Јовановић“ у Панчеву, захваљујући својој бившој колегиници Милки Шормаз која ме је први пут одвела да дам крв. На овај чин ме мотивише хуманост и пример који желим да дам младима, пре свега мојим ученицима. Главни мотив ми је чињеница да сам успео да за ових десетак година активирам своје бивше и садашње ученике да и они постану редовни даваоци крви.“

Међу онима који су добили признања срели смо и госпођу Наду Анђеловски која је крв дала 40 пута, а на овој свечаности захвалницу је добила за 35 добровољних давања крви. „Први пут сам дала крв у новембру 2001. године, када је Трансфузија дошла у фирму „Новитет“, у којој сам тада радила. Мотивише ме живот, људи, хуманост, правичност и жеља да некоме помогнем. Ја све ово гледам кроз своју породицу, кроз своју децу.“

У току вечери упознали смо и један од најсветлијих примера хуманости и инспирације, а то су чланови породице Јакаб, где је отац добровољно дао крв 100 пута, а син 50.

„Дај крв, другом ћеш помоћи је гесло којим се ја водим. Први пут сам крв дао 1975. године, када сам био у војсци. Те исте године сам почео да радим. Прошле године сам напунио 65, и престао да дајем крв, а ове године сам отишао у пензију. Цео свој радни век сам био добровољни даваоц крви. Основни мотив ми је увек био да некоме помогнем. Када знаш да ћеш некоме помоћи, то те чини срећним“, рекао је рекордер у давању крви Деже Јакаб.

Овај хумани човек инспирисао је свог сина који је рекао да је стално слушао оца како прича о добровољном давању крви, па је он за време бомбрадовања 1999. године, одлучио да први пут да крв. „Увек ми је то представљало посебан чин и задовољство да одлазим са оцем и дајем крв. Кретали смо увек рано, тамо били први и временом ми се родила мотивација да га достигнем“, рекао је Жељко Јакаб.

Посебна признања за 75 добровољних давања крви добили су Радован Амишић, Милан Божић, Драган Бујошевић, Сава Вранић, Драгољуб Вуковић, Иво Гуговић, Зоран Голубовић, Стеван Дабић, Предраг Димитријевић, Зоран Диздар, Александар Ђурђев, Драган Јованов, Драгослав Јовичић, Радоје Ковачевић, Фрања Крал, Момир Матуновић, Бративоје Симић, Милорад Станковић, Десимир Ћирић и Звонко Цветковић.

Апосолутни рекордери са 100 добровољних давања су Деже Јакаб, Јанош Бисак, Слободан Губић, Светислав Јованов, Драган Остојић и Емил Алити.

У знак подршке и захвалности према најхуманијима, приређен је културно-уметнички у коме је учествовало Панчевачко српско црквено певачко друштво, као и Подмладак и Дечји хор ПСЦПД-а, којима су дириговале мр Вера Царина и Борјана Стражмештеров. У програму је учествовао и оркестар „Невен“ – тамбурашки оркестар Музичке школе “Јован Бандур”.

У 2014. години 3300 давалаца, донирало 5431 у дозу крви. Од узете крви направљено је око 6500 различитих компонената, којима је лечено око 1500 болесника у Општој болници Панчево.

М.М. Величковић

gaja mococko moccko pomocko cmocko