Slaninijada promovisana i u „Žikinoj šarenici“-pripreme u završnoj fazi


Pripreme za ovogodišnju Slaninijadu su u završnoj fazi.Nedelja pred namavraća nas na početak ove izuzetno posećene manifestacije.Biće osvežene nekestare ideje,a imaćemo priliku da uživamo i u novinama,koje su ove godine u izuzetno dobroj organizaciji osmišljene.

slaninijada 1

20 udruženja predstaviljaće svoje proizvode.Naše udruženje Etno kutak,je posebno preuzelo odgovornost da se ukus tradicije i te kako oseti.Predsednica ovog udruženja,Zora Čubrić,zajedno sa organizatorima,promovisala je Slaninijadu i u tradicionalnoj „Žikinoj šarenici“.

slaninijada 2

Detaljnije informacije u vezi sa programom i prijave za takmičenja,u izuzetno zanimljivim disciplinama,možete pogledati na sajtu slaninijada.rs

  • Slaninijada je manifestacija jedinstvena po svom sadržaju.Održava se u Kačarevu od 1987. godine i zasnovana je na promociji proizvoda od mesa,koji reprezentuju tradicionalne gastronomske običaje i kuhinju stanovništva Južnog Banata.Slaninijada ima status svetske gastronomske manifestacijezato što u njoj svoju slaninu izlažu proizvođači iz svih krajeva sveta.Tako posetioci mogu probati slaninu iz Kine, Francuske, Nemačke, Amerike,Portugala, Rumunije, kao i iz svih zemalja regiona.Predstavnici iz 74 zemlje dolazili su u ovo malo vojvođansko selo ne bi li ukrstili slaninena najvećoj manifestaciji posvećenoj ovom specijalitetu.Svetska slaninijada je jedna od korisnih posledica rivaliteta i inata.Nastala je 1987.godine u seoskoj kafani. Stalno društvo, uz obaveznu čašicu, započelo je raspravu o svinjokolju,pripremi raznih specijaliteta, sušenju i pravljenju dobre slanine.Svako od njih je tvrdio da pravi najbolju, najukusniju i najdeblju slaninu.Rasprava je otišla daleko, dok se neko od njih nije dosetio i na licu mesta organizovao takmičenje sa degustacijomkako bi se pokazalo ko je najbolji slaninar u selu.Tako je održana prva Slaninijada uz proglašenje pobednika, čestitanja i zdravice.Dosetili su se da u Banatu, Vojvodini, Srbiji, Jugoslaviji i svetu ima još ljudi sličnih njimakoji bi da se takmiče i da odmere svoje umeće.Niko nije ni slutio da će decenijama kasnije festival „Slaninijada“postati sinonim za celo Kačarevo i okolinu.Već 31. godinu za redom Kačarevo ima veliku čast da ugosti sve lubitelje druženjai slanine u regionu. Kačarevo je mesto susreta dveju tradicija – starosedelačke tradicije,i one dođoške kolonističke. U ovom mestu stvorena je nova, izmešana verzija spremanja suvomesnatih proizvoda.Svake godine, na preko 3000 m2 zatvorenog i otvorenog prostora postavlja se stotine štandova i izlažu se stotine tona slanine. Ovaj najveći sajam slanine na svetu, koji se bazira na poštovanju,negovanju i očuvanju tradicije ugosti preko 100.000 posetilaca.

——Izvor: slaninijada.rs