Сланинијада промовисана и у „Жикиној шареници“-припреме у завршној фази


Припреме за овогодишњу Сланинијаду су у завршној фази.Недеља пред намавраћа нас на почетак ове изузетно посећене манифестације.Биће освежене некестаре идеје,а имаћемо прилику да уживамо и у новинама,које су ове године у изузетно доброј организацији осмишљене.

slaninijada 1

20 удружења представиљаће своје производе.Наше удружење Етно кутак,је посебно преузело одговорност да се укус традиције и те како осети.Председница овог удружења,Зора Чубрић,заједно са организаторима,промовисала је Сланинијаду и у традиционалној „Жикиној шареници“.

slaninijada 2

Детаљније информације у вези са програмом и пријаве за такмичења,у изузетно занимљивим дисциплинама,можете погледати на сајту slaninijada.rs

  • Сланинијада је манифестација јединствена по свом садржају.Одржава се у Качареву од 1987. године и заснована је на промоцији производа од меса,који репрезентују традиционалне гастрономске обичаје и кухињу становништва Јужног Баната.Сланинијада има статус светске гастрономске манифестацијезато што у њој своју сланину излажу произвођачи из свих крајева света.Тако посетиоци могу пробати сланину из Кине, Француске, Немачке, Америке,Португала, Румуније, као и из свих земаља региона.Представници из 74 земље долазили су у ово мало војвођанско село не би ли укрстили сланинена највећој манифестацији посвећеној овом специјалитету.Светска сланинијада је једна од корисних последица ривалитета и ината.Настала је 1987.године у сеоској кафани. Стално друштво, уз обавезну чашицу, започело је расправу о свињокољу,припреми разних специјалитета, сушењу и прављењу добре сланине.Свако од њих је тврдио да прави најбољу, најукуснију и најдебљу сланину.Расправа је отишла далеко, док се неко од њих није досетио и на лицу места организовао такмичење са дегустацијомкако би се показало ко је најбољи сланинар у селу.Тако је одржана прва Сланинијада уз проглашење победника, честитања и здравице.Досетили су се да у Банату, Војводини, Србији, Југославији и свету има још људи сличних њимакоји би да се такмиче и да одмере своје умеће.Нико није ни слутио да ће деценијама касније фестивал „Сланинијада“постати синоним за цело Качарево и околину.Већ 31. годину за редом Качарево има велику част да угости све лубитеље дружењаи сланине у региону. Качарево је место сусрета двеју традиција – староседелачке традиције,и оне дођошке колонистичке. У овом месту створена је нова, измешана верзија спремања сувомеснатих производа.Сваке године, на преко 3000 м2 затвореног и отвореног простора поставља се стотине штандова и излажу се стотине тона сланине. Овај највећи сајам сланине на свету, који се базира на поштовању,неговању и очувању традиције угости преко 100.000 посетилаца.

——Извор: slaninijada.rs