Најбољи начини за подстицање развоја мозга код деце

Ako potičete dječake i djevojčice da trče, skaču, ciče, preskaču i jure jedni za drugima ili za lopotom, znatno ćete poboljšati njihovu sposobnost razmišljanja, kažu rezultati do sada najambicioznije studije provedene na temu fizičke aktivnosti i kognitivnog učinka kod djece.

I ova studija ističe važnost fizičke aktivnosti za zdravlje i razvoj mozga kod djece, naročito u pogledu određenih vještina razmišljanja koje najviše utječu na školski uspjeh.

Odavno se zna da djeca bolje razmišljaju ako se kreću. Nedavne studije su pokazale da su rezultati djece na testovima iz matematike i čitanja bolji ako su prije toga bili u šetnji, čak i kod djece sa viškom kilograma i bez kondicije. Druge studije su otkrile vezu između aerobne kondicije djece i strukture mozga, pri čemu su djelovi mozga zaduženi za razmišljanje i učenje veći kod djece koja su u boljoj kondiciji.

Ali ove studije su bile kratkoročne ili međusobno povezane, što znači da se nije moglo zaključiti je li kondicija  zaista utjecala na mozak kod djece ili jednostavno ona djeca s razvijenim mozgom vole vežbati.

Zato su se za potrebe ove nove studije, objavljene u rujanskom broju časopisa Pediatrics, istraživači s Univerziteta u Illinoisu obratili državnim osnovnim školama u okolici i pitali mogu li odabrati učenike starosti 8 i 9 godina za program vježbanja poslije škole.

Ova grupa je bila posebno interesantna za istraživače jer su prethodne studije pokazale da u toj dobi djeca najčešće naglo razvijaju takozvanu izvršnu funkciju mozga, što predstavlja sposobnost da uvedu red u svoj način razmišljanja. Izvršne funkcije pomažu u kontroli istovremenog izvršavanja više mentalnih funkcija, održavanju koncentracije i sprečavanju neodgovarajućih reakcija na mentalni stimulans.

Djeca čije su izvršne funkcije slabije izražene obično imaju problema s učenjem u školi, dok djeca sa razvijenim izvršnim funkcijama najčešće imaju dobar uspjeh.

Istraživači su se pitali bi li redovno vježbanje poboljšalo vještine u izvršnom funkcioniranju djece kroz poticanje normalnog mentalnog razvoja.

Prijavilo se 220 lokalnih mališana koji su dovedeni na univerzitet na niz testova da bi se izmjerila njihova aerobna kondicija i trenutno izvršno funkcioniranje.

Istraživači su potom podijelili grupu na pola, pri čemu je 110 njih stavljeno na listu čekanja za izvanškolski program, što znači da su nastavili s redovnim aktivnostima i poslužili kao kontrolna grupa.

Preostalih 110 dječaka i djevojčica se autobusom vozilo svakog popodneva do studentskog grada gdje su sudjelovali u organiziranim, strukturiranim formama neobuzdane dječje zabave.

,,Željeli smo da se igraju’’, izjavio je Charles Hillman, profesor kineziologije i zdravlja zajednice na Univerzitetu u Illinoisu i glavni autor studije.

S monitorima rada srca i pedometrima u svrhu praćenja aktivnosti, djeca su upućena u vježbe koje i inače spadaju u dječje igre. Aktivnosti, koje su se često mijenjale, sastojale su se od igara kao što je šuga, kao i instrukcija za vještine tehnike, poput driblanja nogometne lopte. Program vježbanja je sastavljen tako da poboljša i fizičku izdržljivost i osnovne motoričke vještine, kaže dr Hilman.

Svaki dvosatni trening je podrazumijevao i pauze za odmor, s obzirom da djeca jurcaju okolo dok ne iznemognu, a onda počnu iz početka. Prema mjerenjima pedometara, dječaci i djevojčice su se kretali umjerenim do intenzivnim tempom 70 minuta i prelazili više od 3 kilometra po treningu.

Program je trajao cijele školske godine, pri čemu su treninzi bili organizirani svakog dana poslije škole u periodu od devet mjeseci, s tim što nisu sva djeca prisustvovala svakom treningu.

Na kraju programa su se obje grupe vratile na univerzitet i ponovile fizičke i kognitivne testove.

Kao što je i bilo očekivano, djeca u grupi za vježbanje su bila u boljoj kondiciji nego ranije, za razliku od djece u kontrolnoj grupi. Kod aktivne djece je došlo do smanjenja tjelesne masnoće, iako tjelesna težina i sastav nisu bili u fokusu ove studije.

Ono što je važnije jest da su djeca u grupi za vježbanje također pokazala značajna poboljšanja rezultata na svim testovima izvršnih funkcija koji su rađeni na računalu. Bila su bolja u ,,kontroli ometanja’’, što predstavlja sposobnost da se blokiraju nebitne informacije i usredotoči na dati zadatak, nego što su bila na početku programa, i unaprijedila su sposobnost da barataju različitim kognitivnim zadacima.

Isto tako je važno napomenuti da su djeca koja su pohađala najviše treninga pokazala najviše poboljšanja u rezultatima kognitivnih testova.

Djeca u kontrolnoj grupi su također poboljšala rezultate testova, ali u mnogo manjoj mjeri. Mozak djece u obje grupe se razvijao, ali je proces bio brži i sveobuhvatniji kod djece koja su trčala i igrala se.

,,Poruka je da djeca trebaju biti fizički aktivna’’, i zbog razvoja mozga i zbog zdravlja, kaže dr Hilman. Izvanškolski programi kao što je ovaj koji su razvili on i njegove kolege zahtijevaju jako malo opreme ili troškova za većinu škola, kaže on i dodaje da bi trebalo angažirati kvalificiranog instruktora tjelesnog odgojaa.

Duži satovi tjelesnog u školi bi također mogli garantirati da se djeca dovoljno bave fizičkom aktivnošću u cilju zdravlja mozga, naravno. Međutim, školske vlasti širom zemlje skraćuju ili ukidaju tjelesni odgoj iz financijskih i drugih razloga, što najverojatnije predstavlja ,,kratkovidnu’’ politiku, kaže dr Hilman. Ako želite da djeca dobro čitaju i računaju, osigurajte im i da se kreću.