Одржана „Мала Жаока“ у Дому омладине у Качареву

Први дан шестог Фестивала хумора и сатире „Мала жаока“ који је посвећен деци, одржан је у петак, 28. октобра, у Дому омладине Качарево.

Овом приликом представљена је изложба награђених дечјих ликовних радова који су настали у оквиру радионица које је водио карикатуриста и илустратор Никола Драгаш. Деца су уживала уз мађионичарске мајсторије Луке Ивановића, а остатак вечери био је посвећен дружењу са афористичарима Александром Чотрићем, Бојаном Љубеновићем и Зораном Т. Поповићем.

Дечји део фестивала је изузетно добро прошао, одазвало се доста школа и ученика. Очекујемо да следеће године проширимо на остала насељена места и на још неке школе у граду које буду вољне да сарађују. Фестивал постаје све озбиљнији и заузима већ озбиљно место у читавом региону. Друге вечери ћемо имати и госте из иностранства, из Македоније и Црне горе, БИХ, једанаест врхунских сатиричара, рекао је Зоран Т. Поповић, селектор фестивала и додао:

Циљ нам је квалитет. Трудимо се да то одржимо и да доводимо најбоље људе и на тај начин афирмишемо саму сатиру.

Сатиричари и афористичари Бојан Љубеновић и Александар Чотрић су учесници фестивала од његовог оснивања. Сваке године на фестивалу у Качареву читају деци своје афоризме, и без претеривања деца их са одушевљенем прихватају.

Нисам до сада прескочио ниједан фестивал. Ја сам чешће на овом фестивалу него неки Качаревци, каже шаљиво Бојан Љубеновић. Он је додао да Фестивал хумора и сатире у Качареву показује да ентузијазам једног човека подршком локалне самоуправе може да постане један одличан фестивал.

Ово је културни догађај којим се Панчево и околина, нарочито Качарево могу поносити. Заиста није лако у овом времену немаштине довести тако озбиљна имена из света сатире, из тако далеких крајева. Они долазе на реч и једно другарско осећање према Зорану који све ово води.

Ја се увек радо одазивам, долазим оба дана, рекао је Љубеновић.

Александар Чотрић је истакао да упркос томе што је ово фестивал хумора, он постаје све озбиљнији.

Посебно је значајно што се он обогаћује и што у њему учествују млади и што добијамо подмладак. Сматра се се да хумор и сатира већ деценијама пишу у нашој земљи, али то не вреди ако нема младих снага која ће да наследе садашње ауторе. Овај фестивал управо томе доприноси. Осим што окупља неке од најбољих писаца овог жанра не само у Србији него и из региона, што је прави подвиг за једно релативно мало место у општини Панчево, фестивал је и прави ватромет духа, и увек је добро посећен. Аутори се радо одазивају, постао је препознатљив на мапи сличних фестивала. У рангу је са оним најзначајнијим манифестацијама овога типа, које се одржавају у Београду или у Крушевцу.

Он је такође рекао да је теже писати за децу.

Слажем са Душком Радовићем који је рекао да за децу треба писати као и за одрасле, само много боље. Мој пример је такав, када сам ја био млађи писао сам за одрасле, тек када сам дошао у неке зрелије године, почео сам да пишем за млађе. И када се пише за њих онда мора да се води рачуна да су поруке педагошке, разумљиве и да је свака реч јасна деци. Поред оних одлика које афоризам има, да засмеје, забави, он би требало и да поучи. Управо је зато за децу већи изазов писати, теже, али је веће задовољство. Када у директном контакту са њима видите искрене реакције.

„Жаоку“ је и ове године организовао Дом културе Качарево.
Веома смо поносни на ову Жаоку, која је усмерена према младима. Нама су млади циљна група, желимо да се развија њихов дух и хумор што њима данас у животу прилично фали. Лепо је видети у сали и децу и из других насељених места. Трудићемо се да следећих година то још проширимо ако можемо, рекао је Зоран Марковић, директор Дома културе Качарево.На самом крају вечери додељене су награде за најбоље литерарне и ликовне радове.

mala-zaoka

Ове године је пристигло око 200 радова, из основних и средњих школа са територије Панчева.

Ова цела прича почиње од априла месеца, захваљујући Марији Јевић и Дому омладине. Ја сам држао радионице у Долову, Јабуци, Банатском Брестовацу и Качареву и у Панчеву летњу школу. Ту је прошло много деце и све је то довело да оваквиих резултата. Међу награђенима у оних 12 имамо 5-6 њих са радионица, где се види велики напредак. Ја сам презадовољан. Поносан сам на све њих, рекао је Никола Драгаш, карикатуриста и илустратор.

mala-zaoka-2
Награде за најбоље ликовне радове су освојили Николина Јовановић, Гимназија „Урош Предић“ Панчево, на тему „Журка“ и Урош Кузмановић, ОШ „Аксентије Максимовић“ Долово, на тему „Рингишпил“. Додељено је и десет специјалних награда које су освојили ученици ОШ „Жарко Зрењанин“, Катарина Бијелић V-1, Катарина Златановић V-3, Стефан Јовић VIII-3, ОШ „Гоце Делчев“ Јабука, Дејан Јаћимовски VII-3, Маја Чајић VII-2, ОШ „Олга Петров“ Банатски Брестовац, Тамара Ђурић и Стефан Јовановић и из ОШ „Аксентије Максимовић“, Марко Кузмановић. Из средњих школа специјалне награде су освојиле Јелена Стојановић II-5 и Анебела Тот Хоршањи II-5 из Техничке школе „23. мај“ Панчево.Прво место на конкурсу за за најбоље литерарне радове у категорији основних школа је освојили Милена Смиљковић, VIII-1, ОШ „Жарко Зрењанин“ Качарево, на тему „Циркус“, кратка сатирична прича. Специјалне награде освојили су Петар Мрђен VI-1, ОШ „Олга Петров“ Банатски Брестовац, песма, Никола Ђорђевић VIII-1, ОШ „Олга Петров“ Банатски Брестовац, афоризми, Душан Станојевић VII разред, ОШ „Аксентије Максимовић, Долово, афоризми, Радован Анкуцић VII разред, ОШ „Аксентије Максимовић“ Долово, афоризми, Милица Траилов V-1, ОШ „Аксентије Максимовић“ Долово, афоризми и Теодора Радоњин V-1, ОШ „Аксентије Максимовић“ Долово, афоризми. Сви су добили вредне награде.

mala-zaoka-1

У суботу, 29. октобра биће одржано друго вече фестивала Жаока, са почетком у 19ч, у Дому омладине Качарево.

Извор:013 инфо