Анемија (Малокрвност)

Анемија може бити веома озбиљно стање које понекад значајно утиче на ваш живот.

Како анемија утиче на тело?

Крв се састоји од 3 типа ћелија (црвених крвних зрнаца – еритроцита, белих крвних зрнаца – леукоцита и крвних плочица – тромбоцита) које циркулишу нашим крвотоком. Еритроцити садрже црвени и гвожђем богати протеин – хемоглобин (Хб), који преноси кисеоник из плућа до свих мишића и органа нашег организма. Нормалан живот и функционисање је немогуће без кисеоника.

Анемија је стање недостатка црвених крвних зрнаца. У том случају, мали број еритроцита садржи мање хемоглобина, због чега је достава кисеоника органима као што су мозак, срце, мишићи , смањена. На тај начин када сте анемични осећате менталну и физичку слабост. Када је број еритроцита смањен, срце ради брже у покушају да већим протицањем крви надокнади мањак кисеоника у крви сиромашној еритроцитима.
Узроци анемије
Могући узроци анемије су:
Губитак крви – Бројна обољења (бубрега, зглобова, крвотворних органа….)
Нежељена дејстава лекова
Неадекватна исхрана и недостаци витамина и гвожђа.
Симптоми
Анемија се понекад тешко открива јер су рани симптоми веома благи. Због тога се лако замењује тегобама које се виђају у другим болестима или након коришћења неких лекова. Анемија вам може самњити животну енергију до мере да вам отежава обављање најосновнијих кућних активности. Она погоршава тегобе које стварају и друге болести уколико се међусобно удружи па поспаност, слабост, малаксалост и други симптоми постају веома изражени. Симптоми анемије су следећи:
Умор – поспаност
Слабост – брзо замарање
Вртоглавица и несигурност
Бледило коже и слузнице усана, десни, коњуктива, ноктију и дланова
Убрзан срчани рад – тахикардија
Осећај хладноће нарочито екстремитета-руку и ногу
Туга и депресија
Смањање сексуалних функција
Поремећаји сна и смањење апетита
Како се симптоме лако заменити симптомима који се јављају у другим обољењима важно је прегледати се код лекара посебно уколико постоји осећај интензивног замора и других наведених тегоба.
Диагностика
Лекари утврђују постојање анемије кроз разговор са пацијентом о његовим тегобама (анамнеза), прегледом оболелог и израдом крвне слике. Крвна слика се данас ради помоћу апарата који дају информацију броју еритроцита (РБЦ) леукоцита (WБЦ) и тромбоцита (ПЛТ). На резултату крвне слике се често налази број, величина, облик и опис још неких физичких карактеристика ћелија крви.

РБЦ – представља број еритроцита од енглеског „red blood cells“. Хемоглобин означен скраћеницом Хб, се налази у еритроцитима и учествује у преносу кисоника. Ваш ниво хемоглобина је заправо прерачуната количина ове беланчевине у вашој крви. Хематоцрит или Хцт, је проценат црвених крвних ћелија у крвотоку. Нормалне вредности Хб варирају од лабораторије до лабораторије али се крећу у распону од 120 до 160 г/Л за одрасле жене и 130 до 180 г/дЛ за одрасле здраве мушкарце. Анемијом се сматра стање када нивои Хб и Хцт падну испод нормалних вредности због чега се јавља поремећај фунције органа и система са напред наведеним симптомима.
Лечење
Уколико се анемија не лечи на време, тешко стање организма може довести до потеребе за трансфузијама крви. Осим тога ниске вредности ертитроцта могу довести до додатних здравствених проблема: Анемија може довести до преоптерећења вашег срца и појаве срчаних тегоба, у покушају да поправи допремање кисеоника у ткива из крви сиромашне еритроцитима. Анемија вам може отежати менталне процесе. Када ваш мозак не добија довољно кисеоника, биће вам тешко учите, памтите а касније чак и да пишете читате или обављате свакодневне послове. Уколико анемија дуго траје или се симптоми погоршавају све ово може озбиљно и трајно нарушити ваше здравље.

Приступи у лечењу су различити и много зависе од узрока анемије. Због тога је после констатовања да болујете од анемије, вома значајно открити њен узрок. То се може само уз стручну помоћ лекара који ће вам одредити стратегије лечења као што су промена навика у исхрани или примена лекова.