Циститис – запаљење мокраћне бешике

Циститис представља запаљење мокраћне бешике најчешће изазвано бактеријама, али може настати и због инфекције вирусима, гљивама, деловањем токсичних агенаса, лекова и др.
Узрок настанка
Бактерије у бешику могу доспети асцендентним  путем (усходно) из околине, преко уретре,  десцендентним путем (нисходно) из бубрега и уретера; лимфним путем из инфективних жаришта оближњих подручја (колитиси, апендицитис, простата код мушкараца, генитални путеви жене). Присутност клица у бешици представља неопходни елемент за појаву циститиса, али сама по себи није за то довољна. Неопходно је да у томе учествују и други фактори, као што је застој урина у бешици, конгестија карличних органа као последица трудноће, менструације, хладноће, пролапс утеруса, или трауматске лезије (због каменаца, катетеризације); слаби хигијенски услови, интензивна физичка активност. Ризични фактори могу бити и разни облици контрацепције – дијафрагма и спермициди, којима су премазани кондоми, чести полни односи и лоша навлаженост вагине. Опасни су и чести полни односи, али са различитим партнерима.
Клиничка слика
Главни симптоми циститиса су учестало мокрење, дизурија и хематурија (пецкање и болови при мокрењу и присуство крви у мокраћи). Урин има непријатан мирис, а болесник се жали на непријатно осећање супрапубично.
Дијагноза
Поставља се на основу анамнезе , клиничке слике, лабораторијских налаза (налаза бактерија у урину), урографије.
Лечење
У активном акутном циститису неопходно је одмах применити дезинфицијенсе или антибиотике који делују на мокраћне путеве. Често пацијент и сам узима лекове пре него се консултује са лекаром; међутим, добро је правило да се пре примене антиинфективних лекова узме узорак урина да би се направила уринокултура са антибиограмом, па се на основу тога одређују антибиотици. Препоручује се уносити доста течности (вода, чајеви) посебно они за оје се зна да благотворно делују код уринарних инфекција ( Увин чај, брусница) .